Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

18 - 5 - 20



Καλημέρα και καλή εβδομάδα!


Η 18η Μαίου έχει ορισθεί, από το 1977 και εξής, ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο, όλα τα μουσεία του κόσμου γιορτάζουν την ημέρα αυτή με μια πληθώρα δωρεάν ομιλιών, εκθέσεων, συναντήσεων και άλλων εκδηλώσεων για το κοινό. Οι εκδηλώσεις αυτές, πάντοτε, σχετίζονται με την κύρια εορταστική θεματική που θέτει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ( ICOM ), έτσι ώστε, κάθε χρόνο να δίνονται, στους εν δυνάμει επισκέπτες, ευκαιρίες να έρχονται σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερες εμπειρίες και ερεθίσματα.
 «ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ» είναι η θεματική για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020. Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου.




Σήμερα λοιπόν που είναι  η διεθνής ημέρα των μουσείων και μια και δεν μπορούμε να πάμε εμείς  σε αυτά,έρχονται αυτά σε εμάς.


Ακούστε τον συγγραφέα Χρήστο Μπουλώτη να αφηγείται "Το άγαλμα που κρύωνε"
(Από το βιβλίο γλώσσας της ΣΤ΄)
Το μικρό μαρμάρινο αγόρι, το άγαλμα, άφησε σαν προσφυγάκι την πατρίδα του στη Μικρασία και στεγάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Από τότε κρύωνε ολοένα, γιατί νοσταλγούσε αθεράπευτα την πατρίδα του στην αντίπερα ακτή του Αιγαίου. Τα πράγματα θ’ αλλάξουν όμως όταν θα βρει δυο φίλους καρδιάς, την κυρία Γαλάτεια, την καθαρίστρια του Μουσείου, και τον μικρό Λάμπη, τον γιο του νυχτοφύλακα. Τα πράγματα θ’ αλλάξουν μ’ ένα παράξενο όνειρο. Απ’ τ’ όνειρο θα φτερουγίσει στο Μουσείο ένα μεγάλο γαλάζιο πουλί που θα τους ταξιδέψει μια νύχτα με πανσέληνο στις χαμένες πατρίδες, στη Μικρασία.


https://www.youtube.com/watch?v=acHC1rJiFVw




 Ακούστε το κείμενο με προσοχή και απαντήστε στις φράσεις με σωστό (Σ) ή λάθος (Λ). 
α. Ο Λάμπης είναι νυχτοφύλακας σε μουσείο.
β. Το όνειρο του Λάμπη είναι να γίνει γλύπτης και να χαϊδεύει τα    αγάλματα.
γ. Ο Λάμπης μεταμορφώθηκε σε άγαλμα και μπήκε τη νύχτα στο μουσείο.
δ. Ο Λάμπης χαϊδεύει τα αγάλματα και εκείνα τον αποφεύγουν.
ε. Το μικρό προσφυγάκι, το άγαλμα, έγινε φίλος με το Λάμπη και έπαιζαν όλη τη νύχτα.
στ. Tο μικρό προσφυγάκι νιώθει πολύ μόνο του και το έχει παράπονο που δεν επισκέπτονται κι άλλα παιδιά το μουσείο.

Φέτος που κάνουμε την ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας ,ένα από τα μουσεία που θα επισκεπτόμασταν θα ήταν και το βυζαντινό.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα περιηγηθείτε εικονικά στο χώρο του μουσείου και θα παίξετε παιχνίδια (παζλ,βρίσκοντας τα κομμάτια των αγγείων κλπ).


https://www.ebyzantinemuseum.gr/?i=bxm.el.games

Παιχνίδια από την Εθνική Πινακοθήκη (μπορείς να φτιάξεις το παζλ και να δεις γνωστά ζωγραφικά έργα; παιχνίδι μνήμης, γίνε συντηρητής έργων τέχνης) :

https://www.nationalgallery.gr/el/ekpaideusi/paihnidia.html

"Εξερευνώ στο σπίτι" από το EXPLORATION του Παιδικού Μουσείου Κρήτης
Στη δραστηριότητα "γίνε αστρονόμος στο σπίτι" θα βρείτε πληροφορίες για τους αστερισμούς. Μια και στη γλώσσα έχουμε το διάστημα τις επόμενες βδομάδες και μια έρχεται καλοκαίρι και θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρείτε τον ουρανό , δείτε πώς θα αναγνωρίζετε τους αστερισμούς.

https://www.exploration.gr/gr/explore-at-home/gine-astronomos-sto-spiti-diabase-tous-asterismous-59

...και άλλες ιδέες :

https://www.exploration.gr/gr/explore-at-home

Και για όποιους ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και τις εφευρέσεις :
Το Μουσείο Αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας Κ. Κοτσανά  , παρουσιάζει την έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Νicola Tesla (πληροφορίες και κάποιες από τις εφευρέσεις του μεγάλου επιστήμονα).

https://www.youtube.com/watch?v=Ao2pJCnNgzg&amp=&feature=youtu.be&amp=&fbclid=IwAR0oVs-sbJKemIPIlpmAC3PEmBAZildKsS4-474zzPu-GDc62DBKfPL0ock

                                                                  Καλή διασκέδαση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.