Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

26-3-20

Καλημέρα!

Οι απαντήσεις στην αντιστοίχιση












Πώς τα πήγατε με τα επίθετα σε -ης -ης -ες ;

Για να κάνουμε την παρακάτω άσκηση

1.      Να συμπληρώσεις τα κενά βάζοντας στην κατάλληλη πτώση το επίθετο της παρένθεσης.
Αποτέλεσμα της .................................................. (συνεχής)  κίνησης των αυτοκινήτων στις πόλεις είναι τα ............................................(διαρκής) προβλήματα. Η κυκλοφορία των οχημάτων δεν είναι .......................................(ασφαλής) , καθώς και η αστυνόμευση δεν μπορεί να είναι ............................................ (επαρκής) και η σήμανση είναι .....................................................(ελλιπής). Κάποιοι οδηγοί έχουν .........................................(εμφανής) αδυναμίες στην οδήγησή τους κι επιπλέον είναι ............................................... (αγενής) προς τους πεζούς. Λύση μπορεί να προκύψει από την ................................................ (ακριβής) τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.



Σήμερα θα θυμηθούμε πώς κλίνονται τα επίθετα σε -ων -ουσα -ον
ΠΡΟΣΟΧΗ αρσενικό -ων  ουδέτερο -ον




ΑΡΣΕΝΙΚΟ
ΘΗΛΥΚΟ
ΟΥΔΕΤΕΡΟ
Ονομ
ο     ενδιαφέρων
η    ενδιαφέρουσα
το   ενδιαφέρον
Γεν.
του ενδιαφέροντος
της ενδιαφέρουσας
του ενδιαφέροντος
Αιτ.
τον ενδιαφέρων
την ενδιαφέρουσα
το   ενδιαφέρον
Κλητ.
ενδιαφέρων
       ενδιαφέρουσα
       ενδιαφέρον
  



ΑΡΣΕΝΙΚΟ
ΘΗΛΥΚΟ
ΟΥΔΕΤΕΡΟ
Ονομ
οι     ενδιαφέροντες
οι     ενδιαφέρουσες
τα    ενδιαφέροντα
Γεν.
των ενδιαφερόντων
των ενδιαφερουσών
των ενδιαφερόντων
Αιτ.
τους ενδιαφέροντες
τις   ενδιαφέρουσες
τα    ενδιαφέροντα
Κλητ.
ενδιαφέροντες
       ενδιαφέρουσες
        ενδιαφέροντα


Αφού διαβάσετε τον παραπάνω πίνακα κάντε την άσκηση


Ä     Συμπλήρωσε τα κενά των παρακάτω προτάσεων, βάζοντας το κατάλληλο επίθετο από την παρένθεση:

ð      Οι __________________ (παρών) συνθήκες δε βοηθούν να βρεθεί λύση. Είμαστε όλοι __________________ (παρών) και προσπαθούμε, ακόμα και τα κόμματα είναι __________________ (παρών), αλλά η __________________ (παρών) κατάσταση είναι δύσκολ
ð      Η Τόνια και ο Νίκος είναι _____________________ (πτυχιούχος) φοιτητές του Πανεπιστημίου. Και τα δυο αδέρφια είναι ___________________ (ενεργός) μέλη της φιλοζωικής εταιρείας και ______________________ (επιτυχών) στο διαγωνισμό σταυρόλεξου, που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος.
ð      Το ____________________ (ενδιαφέρων) στοιχείο του νόμου είναι ότι οι ____________________ (αριστούχος) μαθητές θα πάρουν υποτροφία.
Το προϊόν δίνεται σε _______________________ (συμφέρων) τιμή. Το __________________ (πρωτεύων) πράγμα όμως πρέπει να είναι η ποιότητα, αλλά αυτή έρχεται σε ______________________ (δευτερεύων) θέση στο μυαλό ενός καταναλωτή.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Φαντάζομαι ότι η πρόσθεση και η αφαίρεση δεκαδικών αριθμών ήταν εύκολα για σας!
Ας λύσουμε σήμερα τα παρακάτω προβληματάκια. Για να το κάνουμε λίιιι γο πιο δύσκολο
θα συμπληρώσετε εσείς τις ερωτήσεις....

Οδηγίες: Να μεταφέρετε  το κάθε πρόβλημα στο τετράδιό σας γράφοντας την ερώτηση που απαιτείται  και να το λύσετε. Στη συνέχεια να γράψετε και μια ολοκληρωμένη  απάντηση.
 Προσοχή: Η ερώτηση που θα γραφεί θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να χρησιμοποιούνται όλοι οι αριθμοί που υπάρχουν στο κάθε πρόβλημα


1.     Ένας παραγωγός πούλησε μια ποσότητα μανταρινιών και μια ποσότητα πορτοκαλιών. Από τα μανταρίνια εισέπραξε 803,5 € και από τα πορτοκάλια 345 € περισσότερα. (Συμπλήρωσε με την ερώτηση που πρέπει ώστε το πρόβλημα να λύνεται με δύο προσθέσεις).


2.     Είχα στο πορτοφόλι μου τρία χαρτονόμισματα των εκατό ευρώ και σκέφτηκα ότι έπρεπε να πληρώσω μερικούς λογαριασμούς. Για το ηλεκτρικό ρεύμα ο λογαριασμός ήταν  145,68 €, για την ύδρευση πενήντα ευρώ και είκοσι λεπτά και για το σταθερό τηλέφωνο ενενήντα πέντε ευρώ και εξήντα οκτώ λεπτά. (Συμπλήρωσε με την κατάλληλη ερώτηση ώστε το πρόβλημα να λύνεται με μία πρόσθεση και μία αφαίρεση)


3.     Είχα στην τσέπη μου δύο χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ. Αγόρασα ένα βιβλίο αξίας 26,45 €, μια κασετίνα των 9,65 €, ένα  κουτί μαρκαδόρων που κόστιζε 2,5 € λιγότερο από την κασετίνα και ένα σετ με είδη ζωγραφικής που έκανε ενάμιση ευρώ περισσότερο από την κασετίνα. (Συμπλήρωσε με την κατάλληλη ερώτηση ώστε το πρόβλημα να λύνεται με δύο προσθέσεις και δύο αφαιρέσεις).


 ( οι απαντήσεις αύριο)


                                                                              Να έχετε μια όμορφη μέρα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.